lørdag den 24. januar 2015

Kanonkaos

De halvt år gamle ændringer i kanonen fik en vis presse i løbet af ugen og helt frem til i dag, hvor Berlingske omsider er kommet med den meget sent breakende nyhed - mest komisk var lederen og forsidehistorien i Kristeligt Dagblad, der snævert og stærkt forarget fokuserede på fyringen af Martin A. Hanse:, Hansenisten Anders Thyrring var helt oppe i det begsorte felt:

For litteraten og Martin A. Hansen-forskeren Anders Thyrring Andersen er beslutningen intet mindre end en katastrofe." Der er tale om en kolossal disrespekt for den læsende del af den danske befolkning, hvor Martin A. Hansens forfatterskab står helt centralt. Man kan kun se det som udtryk for et ideologisk motiveret opgør af kulturradikale kræfter i litteraturmiljøet, som i årevis har ønsket Martin A. Hansen ud af danskundervisningen," siger Anders Thyrring Andersen. Men når Martin A. Hansenselskabet på få år er blevet landets tredjestørste litterære selskab, er det blot et af mange eksempler på en stigende interesse for den kunst og litteratur, som har rødder i kristendommen og dansk historie, og som gør den aktuelle beslutning besynderlig, påpeger Thyrring Andersen. Han understreger, at der er en lang række vægtige litteraturhistoriske argumenter for at inkludere Martin A. Hansen i undervisningskanonen." Som den vigtigste repræsentant for kristen modernisme, som tidlig eksponent for autofiktion, for forfatterskabets tværfaglige perspektiv, som en af få forfattere direkte involveret i modstandskampen, sammen med St. St. Blicher som vigtigste eksempel på den upålidelige fortæller, som inspirationskilde for moderne forfattere som Ida Jessen og Merete Pryds Helle. Listen er meget lang - og det er i enhver henseende decideret usagligt at erstatte ham med Tove Ditlevsen," siger Anders Thyrring Andersen,

- det er sgu svært, som bemærket af Søren Kassebeer i Berlingske, at se ændringen som en kulturradikal konspiration, når Rifbjerg røg ud sammen med Hansen ... Og Hansen som inspiration som Pryds, really (hvad siger du selv, Merete?)!? Og en vigtig repræsentant for kristen modernisme, hvilke præsentanter er der overhovedet ellers, hvis den altså findes, den kristne modernisme, som andet end et reklameslogan for Martin A.-brandet - Ole Sarvig, Ole Wivel!?

Men nu har det så, ubemærket af samtlige aviser, siden torsdag, stået klart (via en blogpost af Jens Raahauge i Folkeskolen, linket til af prof. Anne-Maria Mai på FB, usmart ikke at være venner med hende!), at ændringen kun er halv. I gymnasiet er det stadig obligatorisk at læse Hansen og Rifbjerg, det er kun i Folkeskolen, at de to er blevet udskiftet med Henrik Ibsen og Tove Ditlevsen. Det forvirrende er, at der før var en fælles tvangskanon for gymnasiet og Folkeskolen, og med ændringen er der pludselig to med nøjagtig den forskel. Således at der nu opereres med i alt 4 kanoner: for folkeskolen 1 obligatorisk og 1 vejledende (til hvilken ingen er blevet minusset, men hele 4 tilføjet, Storm P. Thorbjørn Egner, Astrid Lindgren, Amalie Skram - 1 dansker, 2 nordmænd og 1 svensker!?), og for gymnasiet 1 obligatorisk og 1 vejledende (ingen af hvilke der er blevet ændret på). Her er de 4 lister:

Obligatorisk kanon for :
Folkeviser, Holberg, Oehlenschläger, Grundtvig, Blicher, H C Andersen, Bang, Pontoppidan, Johannes V. Jensen, Nexø, Tom Kristensen, Blixen, Seeberg, Ditlevsen, Ibsen. 


Vejledende kanon for folkeskolen:
danske folkeeventyr, Wesse
l, Ingemann, Aakjær, Egon Mathisen, Halfdan Rasmussen, Benny Andersen, Cecil Bødker, Ole Lund Kirkegaard, Amalie Skram, Astrid Lindgren, Thorbjørn Egner, Robert Storm Petersen.

For litteraten og Martin A. Hansen-forskeren Anders Thyrring Andersen er beslutningen intet mindre end en katastrofe.
”Der er tale om en kolossal disrespekt for den læsende del af den danske befolkning, hvor Martin A. Hansens forfatterskab står helt centralt. Man kan kun se det som udtryk for et ideologisk motiveret opgør af kulturradikale kræfter i litteraturmiljøet, som i årevis har ønsket Martin A. Hansen ud af danskundervisningen,” siger Anders Thyrring Andersen.
Men nårMartin A. Hansen-selskabet på få år er blevet landets tredjestørste litterære selskab, er det blot et af mange eksempler på en stigende interesse for den kunst og litteratur, som har rødder i kristendommen og dansk historie, og som gør den aktuelle beslutning besynderlig, påpeger Thyrring Andersen. Han understreger, at der er en lang række vægtige litteraturhistoriske argumenter for at inkludere Martin A. Hansen i undervisningskanonen.
”Som den vigtigste repræsentant for kristen modernisme, som tidlig eksponent for autofiktion, for forfatterskabets tværfaglige perspektiv, som en af få forfattere direkte involveret i modstandskampen, sammen med St. St. Blicher som vigtigste eksempel på den upålidelige fortæller, som inspirationskilde for moderne forfattere som Ida Jessen og Merete Pryds Helle. Listen er meget lang - og det er i enhver henseende decideret usagligt at erstatte ham med Tove Ditlevsen,” siger Anders Thyrring Andersen

Obligatorisk kanon for gymnasiet:
Folkeviser, Holberg, Oehlenschläger, Grundtvig, Blicher, H C Andersen, Bang, Pontoppidan, Johannes V. Jensen, Nexø, Tom Kristensen, Blixen, Martin A. Hansen, Seeberg, Rifbjerg. 

Vejledende kanon for gymnasiet: 
Kingo, Brorson, Ewald, Aarestrup, Kierkegaard, Pontoppidan, J.P. Jacobsen,Claussen, Hans Kirk, Villy Sørensen, Inger Christensen-

For øvrigt mener jeg, at Wied og Scherfig og Schade og Højholt og Turèll og Laugesen mangler på SAMTLIGE kanoner! 

OG Eik Skaløe! som jeg hører lige nu og som også holder 120!
Der er tale om en kolossal disrespekt for den læsende del af den danske befolkning, hvor Martin A. Hansens forfatterskab står helt centralt. Man kan kun se det som udtryk for et ideologisk motiveret opgør af kulturradikale kræfter i litteraturmiljøet, som i årevis har ønsket Martin A. Hansen ud af danskundervisningen,” siger Anders Thyrring Andersen.
Der er tale om en kolossal disrespekt for den læsende del af den danske befolkning, hvor Martin A. Hansens forfatterskab står helt centralt. Man kan kun se det som udtryk for et ideologisk motiveret opgør af kulturradikale kræfter i litteraturmiljøet, som i årevis har ønsket Martin A. Hansen ud af danskundervisningen,” siger Anders Thyrring Anderse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar