onsdag den 20. marts 2013

Bukdahler EN MASSE!

Norden og Europa – Et essay af Jørgen Bukdahl
Det er folket, der i kunsten tager sig selv i besiddelse”
80 sider tekst + XVI sider billedkunst.
 
Reception d. 20.03.2013 kl 18-20 hos MOTTO – Charlottenborg Kunsthal, Nyhavn 2.
Vi serverer et glas vin. Kl. 18,30 vil der være oplæg om Jørgen Bukdahls arbejde ved Finn Slumstrup, Lars Bukdahl, Else Marie Bukdahl og Carsten Juhl.

I dagens anledning sælges bogen for 40,- DKK (normalpris 90,- DKK)

Billedkunstskolernes forlag har hermed fornøjelsen at invitere til reception i anledning af nyudgivelsen af Jørgen Bukdahls (1896-1982) essay: “Norden og Europa” fra 1947. I dette essay argumenterer Bukdahl for en udadvendt måde at komme andre folkeslag i møde gennem kunsten frem for den nationalistiske selvhævdelse, Europa lige havde lagt bag sig. Dette verdensvendte syn på det folkelige og det nationale kan tillige læses som et indlæg i vor egen tids nationale og regionale debatter om både kanonskrivning, det nye nordiske, Europa, oprindelighed og nytilflytning.

Norden og Europa – et åbent spørgsmål
Norden og Europa er et essay, der blev udgivet på dansk og engelsk i 1947, dvs. midt i diskussionen om Europas idealer og muligheder efter to verdenskrige. Essayet henvendte sig ikke blot til de nordiske lande for at styrke deres gensidige forståelse, men var også et debatoplæg til de engelsktalende sejrherrer, om hvordan man skulle gribe det kulturelle genopbygningsarbejde an i Europa.

Et fremadrettet bud på det nordiske gennem litteratur og kunst
Bukdahl, der var litteraturkritiker, tog i sin analyse udgangspunkt i de forskellige nordiske landes nyere litteratur, snarere end i folkelivsskildringer, folkeeventyr, Saga og Edda, og ønskede at tilbyde et fremadrettet frem for et oprindelighedsbaseret bud på, hvad det nordiske var, er og kan blive.

I denne genudgivelse er det nordiske endvidere blevet illustreret og opdateret ved hjælp af en række nutidige nordiske billedkunstneres værker. Billedkunstneriske værker der, på hver deres måde, bearbejder, udfordrer eller stiller spørgsmål til det nationale og internationale…

Ligesom Bukdahl gennemgår litterære eksempler fra hver af de nordiske nationaliteter, land for land, har en kunstner fra hver af disse lande bidraget med et visuelt kunstnerisk eksempel. De bidragende kunstnere er: Jóhan Martin Christiansen (FO), Pilvi Takala (FIN), Anette Abrahamsson (SE) , Túmi Magnusson (ISL), Sonja Lillebæk Christensen (DK), Beathe C. Rønning (NO). 



- farfaren & bøger

 

- fasteren & bøger



- mig & bøger

1 kommentar:

  1. Det er så rigtigt at den er kommet!! Én jeg kender kom hjem med den for et par uger siden og jeg konstaterede i forbifarten at han åbenbart havde fået tiltusket sig en ädel gammel bog fra en bunke et sted derinde på arbejdspladsen. Så landede den frisk og fin til anmeldelse på en af mine arbejdspladser. En herlig overraskelse og nu tänker jeg bare, hvem der dog kan skrive noget interessant om den... e

    SvarSlet