torsdag den 5. juli 2012

Erotik eller til sagen - til torsdags Roskilde

Jeg har som prolog og epilog til Hvedekornsoplæsningerne på Roskilde (og tak til drømmegode SigneCecilieMiaJakobMolly i går!) læst digte op fra Hvedekorn årgang 1971, festivalens fødeår, af Dan Turèll, Gorm Rasmussen, Peter Laugesen ("når fostret er 30 dage gammelt begynder de hjerteslag der varer livet ud"), Henning Mortensen, Marianne Larsen og Louis Jensen (jeg afskriver dem senere på Hvedekorns hjemmeside) - jeg blev også meget indfanget af Per Aage Brandts oversættelse af franske Denis Roches vilde, poetologiske notater:

Erotik eller til sagen

Erotik er et afdanket ord. Hvem kender endnu erotikkkens betydelige enerverende, netop for-tegnende kraft! Den er vildfarelsens scene, den fuldendte energoumenos (den besatte, hvis sanser er i vildrede, da han er bevæget af en stærk lidenskab), det tøjlesløse selvplageri. det er tingenes retfærdige gengældelse, mens de folder sig ud. At skrive er at bære en dyster dragt, en Nessos-kappe ville jeg meget poetisk sige. Den poetiske skrift er en scene, hvor man helst vil samle alt, hvor man helst vil se alt sammen mens man betragtes fra scenen, det vil sige man vil betragtes som man ser ud. Erotikken omformer (skulle omforme, jeg er nu ret sikker på det) scenen og tilintetgør den helt. den konsumeres efterhånden som den finder sted fordi den erotiske skrift er en helt fuldført omvending. det er ingen uskyldig leg. Men jeg vil mene, at det er ironiens, eller skepticismens, mest fuldkomne form. Og den er måske den skrivendes eneste middel til ikke, til aldrig, at lade sig bedrage af sine egne bedrifter
  Dette rummer den skræmmende forestilling (men hvor besparende er det ikke at kende den!) om en hårdnakket jagt på et fravær, en virkelighed der opfattes som et fravær. Og denne stadige forfærdelse forplanter sig til skriften i spændte driftbølger, vanskelige at få fat på uden at forstørre, deformere, litanisere dem. Hvis de skånes for et overgreb, er de måske et element af stor tæthed som fører til en fuldførelse.

- vi ses derinde på vildfarelsens scene!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar