tirsdag den 11. maj 2010

Leonora udnævnt til statslitterat

Kan I huske så langt tilbage som tre-fire uger siden, da Leonora Christina Skov i en kommentar på forsiden af WA Bøger med den vrængende overskrift "Statslitteratur" klynkede aggressivt over, at genrelitteratur af parnasset blev diskrimineret til fordel for forfatterskolelitteratur?

Jeg kan næsten ikke, men i går blev det offentliggjort, at genrelitteraten Leonora fra Statens Kunstfond modtager et treårigt legat på 3 x 280.000 og dermed - hvis hun altså takker ja - officielt er en statslitterat, der skriver statslitteratur.

De øvrige modtagere: Lone Aburas, Jonas T. Bengtsson, Christian Hagen, Majse Aymo-Boot, Thomas Harder og Palle Sigsgaard.

Og hvad kan man ellers bemærke: At det ligner den sædvanlige - og helt rimelige! - studehandel mellem de to eksperimentelt sindede (og forfatterskoleuddannede, konspirationsteoretikere!) digtere, Morten Søndergaard og Christina Hesselholdt, og den ene realistisk rugende kritiker, Nils Gunder Hansen, i det litterære tremandsudvalg: Tre smalle (og forfatterskoleuddannede), Hagen, Aymo-Boot, Sigsgaard, 1 semi-bred og halvsmal (og forfatterskoleafvist), Aburas, to (henholdsvis kulørt og jammerrealistisk) brede, Bengtsson og Skov, og 1 af alle elsket oversætter, Harder.

Og at det rent publikations- og sidetalsmæssigt (hvis vi ser bort fra Harder) må være den snævreste uddeling nogensinde: Tre har kun 1 bog bag sig, Aburas, Hagen, Sigsgaard, to har to bøger bag sig, Aymo-Boot (hvis to "bøger" tilsammen fylder mindre end de fleste digtsamlinger) og Bengtsson, mens Leonora står som forfatter til hele fire bøger, tre romaner og og en Alice-versionering. Den gode grund til bindsvagheden er vel simpelthen, at udvalget er løbet ud af retfærdighedsgerninger (jeg har ikke udtømmende tjekket efter, og selvfølgelig skulle jeg nok kunne finde en håndfuld værdigt trængende, men for fanden Martin Larsen HAR fået) og kan koncentrere sig om de vitterligt yngste forfattere.

Og at jeg varmt går ind for flertallet af modtagere (Leonora har jeg ikke læst, siden jeg anmeldte hendes debut, jeg tør ikke!) - tillykke til DEM!

3 kommentarer:

  1. MEN HVAD MED THYKIER!

    SvarSlet
  2. Jo! Men jeg tror sgu ikke han søger!? Og det er det jo svært - selvom jeg synes forsøget skal gøres! - at tvinge folk til at gøre!

    Men hvis han har HAR søgt, mangler han BIG TIME, helt sikkert.

    SvarSlet
  3. Går I ind på Statens Kunstfonds hjemmeside http://www.statenskunstfond.dk/index.php?id=5500 kan I se alle de herligt mange forfattere, der har fået legater, der ikke er treårslegater - Mikkel Thykier har fået 100.000, ergo har han søgt om et legat og ergo blev han SNYDT for det treårige! Seks andre, der har fået 50 eller 100.000, og som burde have fået det treårige (fordi de er gode! og fordi de har to eller flere bøger bag sig): Kristian Bang Foss, Maja Lucas, Rasmus Nikolajsen, Marius Nørup-Nielsen, Bo Reinholdt (som da ikke har fået, vel?) Martin Glaz Serup. Og så er der et fint og kønt mylder af ynglinge med 1 bog (eller mindre!) bag sig, der helt fortjent og præcist har fået 50 eller 100.000, bla. Hede, Broeng, Forsom, Ørntoft, Swiderska, Glaffey, Graff, M.J. Møller. Fed, fed lykke til dem alle!
    Husk forresten også at læse udvalgets begrundelser for de treårige, det er en perlerække af kvikke miniessays - og slet ikke uden kant, som fx akkurat den om/for Leonora, der belærer hende om, at genrelit. har godt af kreolisering!

    SvarSlet